Els esdeveniments que estem vivint durant els darrers dies no tenen cap precedent en les nostres vides. Són dies estranys i incerts, fins i tot per als adults. Per això és important acompanyar-nos en uns moments on compartirem constantment temps i espais, sentiments, sensacions i emocions.
Volem tranquil·litzar-vos perquè no heu d’oblidar que els vostres infants estan en les millors mans, les vostres. I perquè pedagògicament i familiar, aquest temps serà important i recordat. Quan mirem enrere, serà una part de la vida de tothom, plena d’experiències diferents i de la que extreure aprenentatges positius.
Per una banda doncs, pedagògicament, aquest temps sense escola no serà un temps perdut. No hi ha millor escola que la vida. I, ara mateix, tothom estem vivint una de les nostres lliçons més grans. Els vostres infants estan acompanyats de les persones més importants per ells i elles, que sou vosaltres. I des del nostre punt de vista, els i les mestres no som imprescindibles. Especialment en l’etapa d’infantil que és a la que pertanyen els tres cursos de la nostra escola. Tanmateix, en tot allò que succeeix durant el dia, hi ha aprenentatges implícits, fins i tot quan la intenció d’aconseguir-los no hi era de bon principi. Només cal observar i treure conclusions d'allò que l'infant ha fet i li hem proposat. Sense voler-ho, la varietat d’experiències i el fet que les criatures no estiguin fent el mateix tota l’estona provoca aprenentatge i vivències que seran base per unes altres.
Per una altra banda, familiarment, aquesta situació suposa un moment per potenciar les relacions dels qui som a casa, per compartir amb adults i infants un temps que moltes vegades no tenim i enyorem. Un temps que el dia a dia de les rutines i la feina ens roba i del que ara és molt probable que en disposem més. Temps per mirar-nos més als ulls i per converses més disteses on la mirada del rellotge no sigui tan inquisitiva. Humanitzem-nos, compartim la sensació d'estar connectades com a persones des de la comunicació i la comprensió amb qui més ens estimem, amb qui més mereix el nostre afecte i a qui sovint no li podem donar tot el que voldríem.
Al mateix temps, doneu-vos espai. Gaudiu de moments personals i individuals. Cuideu-vos a més de cuidar. I no penseu que sou imprescindibles en la totalitat del temps en què hem d'acompanyar els nostres infants. L'avorriment és una sensació important. L'autogestió del temps i la creativitat, són inherents al mateix. Moments de no fer res també són vàlids. Ajuden a estructurar pensament, temps i idees. Deixem autonomia d'acció i de decisió als infants, evidentment, amb un ull posat en els límits normals d'aquests moments.
Estem segurs i segures que com a famílies ja esteu fent una feina excel·lent durant aquests dies. Sou qui millor coneix la realitat de casa vostra i les necessitats de cada instant. Per això aquest document no pretén ser un recull d’orientacions o deures a fer. Ni un conjunt de propostes descontextualitzades amb esperit de substituir les que podrien estar fent a l’escola. I és que, en aquests dies, el que hem de tenir molt en compte és gaudir d'activitats que tinguin un sentit per als infants, sense caure en el fer per fer. Sense deixar-nos aclaparar per l'allau d'informació i recomanacions rebudes per tots els mitjans de comunicació i que ens situen davant la possibilitat de sentir que no podem amb tot o de no estar fent-ho prou bé amb les nostres criatures.
Així doncs, la intenció del recull és ajudar a complementar, si us fos necessari, tota la vostra tasca diària que ja esteu fent a casa. Esperem que us sigui d’utilitat.
En primer lloc creiem important que, malgrat no es pugui sortir de casa, hi hagi establert un horari que marqui una mica la pauta del dia i que serveixi per encaixar les rutines amb les que els infants estan acostumats. Un horari que marqui l’estona d’aixecar-se, d’esmorzar, de treure’s el pijama i vestir-se, de parar taula, de jugar lliurement o de fer alguna tasca concreta. De sentir un conte, de dutxar-se, de sopar o de marxar a dormir. Les propostes que omplin aquest horari, aquelles que es repetiran al llarg dels dies, les decidireu vosaltres, però és important que hi siguin per tal d’ajudar a l'infant a situar-se en el dia de bon començament, que sàpiga què esperem d’ell en certs moments. Una estructura coneguda ajudarà a les criatures a afrontar el dia amb confiança i seguretat i a viure aquesta situació tan desconcertant com el més proper a la seva quotidianitat.
Com ja hem dit, el dia a dia té moltes possibilitats d’aprenentatge. La idea és aprofitar al màxim aquestes situacions quotidianes ja que suposen un context altament significatiu per als infants, a més d’un escenari compartit i acompanyat per la família. Serà un aprenentatge significatiu per a les criatures donat que veuran la seva funcionalitat tot fent-ho i sentint-se implicades. I també perquè en molts casos permeten el desenvolupament de la seva autonomia personal, de reconèixer la seva capacitat per fer alguna cosa, d’aconseguir un petit repte. Quina major satisfacció que veure que hem aconseguit un repte? I tot plegat col·laborant en tasques quotidianes que serviran per reforçar la seva autoimatge positiva mentre veuen que són capaces de col·laborar i ajudar en tot el que succeeix al seu voltant.
A continuació trobareu algunes propostes en les que les criatures poden participar i que poden ser una experiència rica en aprenentatge. Us deixem una petita explicació que us pot acompanyar per tal de treure’n profit. Ben segur que també us poden inspirar per adaptar-les o per crear noves propostes:
+ Parar taula pactant prèviament on va cada element, de manera que hauran d'organitzar la distribució de l'espai de la taula i discriminar en quin costat va cada cosa.
+ Ajudar a estendre la roba tot treballant la motricitat fina.
+ Ajudar a estendre la roba demanant quantitats concretes d’agulles d’estendre.
+ Ajudar a recollir la roba estesa i a guardar-la tot classificant-la per membre de la família, per tipus de roba…
+ Ajudar a preparar la roba per la rentadora i classificar-la per colors, tipus de roba...
+ Ajudar a plegar la roba treballant els moviments per poder fer-ho, tot observant els canvis i les noves formes un cop queda plegada.
+ Fer la llista de la compra. Podent preparar prèviament un conjunt d’imatges dels productes, amb paraula a sota com a referent per l’infant. L’adult pot anar dient el nom del producte que falta i l’infant apuntant a la llista de la compra. Suposa un treball significatiu de la llengua i la seva expressió escrita.
+ Preparar una recepta. Fer la llista d'ingredients i fixar-se en les quantitats que també poden afegir a aquesta llista. Amb les criatures podem sequenciar el pas a pas perquè tinguin clar l'ordre i què hauran de fer en cada moment.
+ Cuinar plegats/des preparant una recepta que hem creat o qualsevol plat dels àpats diaris. Tot barrejant ingredients, batent, pesant ingredients... Una activitat molt completa que implica treball en equip així com treball de les habilitats manuals i motrius de les criatures.
+ Fer broquetes de fruita tot escollint les fruites que volem entre tothom, posant-nos d’acord en l’ordre i en la quantitat de trossos com les col·locarem, pelant i tallant la fruita...
+ Tenir cura de les plantes de casa. Aquests dies són un bon moment per implicar a les criatures en la seva cura. Podeu regar-les i observar els diferents canvis que es produeixen al llarg del temps com el seu creixement, el canvi de color, de les fulles...
+ Buscar moments per seure i parlar sobre la situació que vivim. Acompanyar en l'expressió de què senten i en com afrontar-ho si els fa sentir malament. Al mateix temps ajuda a prendre consciència d'un mateix, aprendre autogestió de les seves emocions i sentir que la família l’acompanya.
+ Parlar amb familiars i amics/gues, tot veient la importància de seguir amb els vincles habituals i que cal fer el pas de fer-ho més enllà de la forma en què estem acostumats i acostumades. Podem parlar telefònicament o amb una videotrucada, ajudant a explorar altres formes de comunicació i a trobar-se còmodes fent-ho en aquestes modalitats.
Podem parlar amb la criatura abans de la trucada decidint què diran a aquella persona, què explicaran i com. Aquestes converses amb persones properes són escenaris idonis perquè els infants es puguin expressar lliurement i mostrar les seves emocions i sentiments envers gent important. Un espai per canalitzar amb gent propera com se senten i entendre com es poden sentir els altres. Veure que en aquesta situació fins i tot estan acompanyants de qui no hi és ara mateix al seu costat.
+ Mirar fotografies en un ambient relaxat. Buscar estones compartides per estar tranquils i tranquil·les mirant i parlant sobre aquelles fotografies. És una manera d’enfortir els vincles i de parlar de la consciència del pas del temps. També és una manera de tenir presents a familiars que en aquell moment no poden estar amb els infants.
+ Observar un calendari per tal de situar-los en el temps i en l’espai. Es pot fer al començar la jornada situant el dia que toca. Es poden comptar els dies que porten a casa, els que falten per alguna data important propera, els que falten per acabar la setmana o el mes. Els poden pintar o marcar d’alguna manera a mesura que van passant dies.
+ Observar si durant aquells dies han crescut fent un registre de la seva mesura a la paret o a la porta d’un armari. El registre es pot fer durant aquests dies i anar comparant-lo amb objectes quotidians i les seves equivalències (quantes sabates mesurem, quantes ampolles fan la nostra alçada…)
+ Capgirar el moment de recollir les joguines fent que cada tipus de joguina es reculli d’una manera determinada per incloure moviment i per fer consciència corporal. Per exemple: els ninos per sota de les cames, els cotxes estirats mirant al sostre, les construccions amb un salt amb mitja volta… Es poden fer diferents racons amb cada caixa per tal d'identificar quin moviment li correspon a cada caixa/objecte.
Les anteriors propostes són fàcilment ajustables a les activitats quotidianes del dia a dia a casa. A continuació us fem arribar altres exemples igual de vàlids però més deslligats de l'activitat i del funcionament logístic de la vida a la llar:
+ Jocs de taula, en qualsevol dels seus formats. Una eina molt potent per compartir estones divertides i enfortir vincles. També suposa un moment per treballar la importància de seguir les normes i de la resiliència quan perden alguna de les partides.
+ Mirar i llegir un conte pel gaudi i plaer per la lectura. Ho podran fer autònomament o en la vostra companyia. És recomanable tenir estones de les dues. Poden inventar un nou final pel conte o afegir un nou personatge. O fins i tot dibuixar una nova portada per aquell llibre.
També podeu mirar històries a través del canal de Una mà de contes o sentir un dels audiocontes que ofereix el portal d'en Tatano. Podeu trobar més opcions interessants a les propostes que aquests dies ofereix en obert el canal de Pack Màgic
+ Fer massatges. Les criatures els poden fer o els podeu fer a elles. Servirà per relaxar-se i el podeu fer servir com a moment que indiqui un canvi de rutina després d’un moment de molta activitat. Si anem nomenant les diferents parts del cos mentre els fem esterem ajudant a prendre més consciència corporal.
+ Escoltar cançons, conegudes o no. És una eina natural per treballar l’expressió oral en qualsevol de les llengües que coneixeu. En aquest enllaç podreu trobar la playlist amb les cançons que sovint canten amb en George.
+ Ballar alguna cançó lliurement. És una bona forma de fer exercici d’una manera divertida i natural de treballar la motricitat, la coordinació de moviments i la consciència del propi cos.
+ Compondre alguna melodia o cançó amb alguna de les propostes del Chrome Music Lab i fins i tot, estirar més de la creativitat i posar-li una lletra per cantar-la.
+ Preparar una cançó amb coreografia i moviments inventats i enviar-la en vídeo a algun familiar o amic/amiga. O interpretar-la en una de les videotrucades.
+ Fer un circuit amb diferents materials (cadires, taula, coixins…) Els infants el faran, acompanyats per l’adult, tot caminant, saltant, a peu coix, arrossegant-se o rodolant, treballant el seu equilibri, la seva coordinació i la consciència corporal. Però per sobre de tot movent el cos i divertint-se.
+ Jugar a amagar objectes per casa i donar pistes d'on són. És una manera de divertir-se i alhora treballar vocabulari i expressió oral, amb la descricció de l'objecte, i l'orientació espacial amb la descripció d'on és l'objecte.
+ Fer una sessió d’activitat física "fitness" conjunta amb moviments i ordres senzilles com aixecar cames, girar cap a un costat o l’altre, petits salts, ajupir-se i saltar, etc. Implica un treball motriu, de la lateralitat, de la coordinació i de la consciència del propi cos al mateix temps que vosaltres també en feu.
+ Preparar una petita obra de teatre tot fabricant titelles amb materials reciclats. Pensar en la història i assajar-la. Després la poden representar als de casa o a familiars i amigues/cs a través d’una videotrucada.
+ Disfressar-se i pintar-se la cara o maquillar-se per imaginar històries divertides i crear personatges que després poden formar part d’una petita obra de teatre a representar. És una bona manera de potenciar la imaginació, la creativitat i la fantasia.
+ Fer un teatre d’ombres casolà amb una caixa i fer servir les titelles per petites representacions o simplement jugar a la foscor amb la llum.
+ Pintar, dibuixar, crear amb materials reciclats… Manualitats lliures tot fent servir materials que impliquin tallar, esquinçar, enganxar diferents tipus de materials, etc. La idea és potenciar i fomentar la part creativa, expressar-se lliurement i experimentar i manipular amb diferents materials i tècniques…
+ Podeu muntar un petit museu en algun espai de casa on exposar les obres que es vagin fent. Podreu encetar converses del què han fet, què volen explicar i del nom que li posaran a aquella obra d’art.
+ Dibuixar. Buscar moments significatius per fer-ho. Buscar l'expressivitat en l'art. Explicar sentiments amb el dibuix. Per exemple després d'una de les converses amb familiars.
+ Fer un dibuix de la planta. No cal que sigui figuratiu. Pot ser amb diferents textures, formes, colors… Pot representar el que recorda o el que suggereix. No hi ha una creativitat única, que cadascú ho faci com li produeixi plaer.
+ Fabricar joc de bitlles casolà amb ampolles de plàstic i decorar-les com vulguin. I jugar tot comptant els punts per rondes.
+ Escriure una nota/carta a aquells companys i aquelles companyes que són a l’estranger. Es un treball per reforçar el vincle emocional amb una escriptura significativa.
+ Qualsevol altra proposta que se us vingui al cap…!
I no oblidem la importància cabdal que les criatures també disposin de temps propi que els permeti jugar lliurement així com poder tirar endavant, autònomament, amb la seva creativitat, llibertat de moviments o simplement relaxar-se.
Esperem que aquestes propostes us siguin un bon complement de tot allò que ja esteu fent. O que us serveixi d’inspiració per a fer-ne de noves a casa durant aquests dies. Per part del Departament d'Educació també s'han publicat algunes orientacions interessants. En tot cas, esperem que tot plegat us pugui ser d'alguna utilitat. Però per damunt de tot, esperem que quan ens retrobem ens ho pugueu explicar amb un somriure.
Famílies, cuideu-vos molt!
Ànims, afecte, estima, força, paciència i imaginació.
Una abraçada!
L’Equip de l’escola 9 Graons
TELÈFONS i D'ALTRES RECURSOS DE SUPORT:
- Atenció psicològica Col·legi de Psicòlegs de Catalunya (COPC):
659.584.988 de 9:00h a 20:00h (de dilluns a diumenge)
Aquí teniu un document elaborat pel COPC que us pot ser de gran utilitat: Recomanacions de gestió psicològica durant quarantenes per malalties infeccioses
-Infància respon: 116111
- Violència de gènere: 016
Comentarios