top of page
  • Foto del escritorEscola

L’Àgora: més enllà de l'espai de trobada i de conversa

Actualizado: 9 mar 2020

A les aules de l’escola hi ha un espai especial conegut per totes les criatures: l’Àgora. Aquestes petites grades suposen un espai de referència per als infants ja que al llarg del dia hi esdevenen tota una sèrie de moments significatius, de vegades previstos i de vegades propis de l’espontaneïtat inherent a la quotidianitat.


L’Àgora és un espai de trobada on els infants s’ajunten per tal de compartir converses i diàlegs en grup moderats, si és necessari, per l’adult. El potencial d’aquests moments és molt valuós ja que és a través de la conversa que els infants poden expressar-se i compartir vivències, explicar interessos i descobertes, buscar conjuntament la solució a un problema, compartir preocupacions o exposar preguntes que hagin pogut sorgir. L’adult pot anar conduint aquesta conversa, estirant de fils de la mateixa, implicant activament a les criatures i sabent quan interpel·lar a cadascú. A més, gràcies a aquesta moderació, es treballa l’escolta activa, respectant torns, aportant idees sobre el tema de la conversa i sabent estar en el context de la mateixa.


Tanmateix, es tracta de moments socials en que l’expressió oral pren gran importància i on la construcció i adquisició del llenguatge n’és protagonista. Compartint aquests moments, per participació i imitació crítica, s’enriqueix el llenguatge i el vocabulari, veuen diferents models en la construcció de frases, en l’entonació i en l’estructura del discurs i milloren en l’articulació del missatge de tot allò representat a la seva ment que volen compartir. Així també passen, poc a poc, d’un discurs representatiu dels seus pensaments més propers a un amb més capacitat de descontextualització, evocador de diferents moments i amb capacitat d’observar si el missatge està sent captat per part de l’interlocutor.


Es tracta doncs, també, d’un lloc per conèixer a les altres persones, on anar descobrint l’empatia i les formes de ser i estar. On aprendre a respectar i a ser respectades i on enriquir-se amb altres punts de vista.



Al llarg del dia van succeint-se moments d’Àgora i de trobada conjunta.


En primer lloc i un cop finalitzada l’entrada relaxada, amb el moment de la benvinguda. És el moment de trobar-se a l’inici de la jornada, veure qui falta i qui no tot desitjant-se un “Bon dia!”, donant veu als infants per compartir algun moment especial i compartint la planificació d’aquella jornada. Si aquesta benvinguda és el dilluns, també intentem compartir com ha anat el cap de setmana.




L’Àgora també és un espai per reflexionar i raonar a partir de les històries que ens expliquen els contes. És un punt de trobada literària on el grup es reuneix per escoltar històries i lliçons de vida que pugui haver darrere d’elles. Allà en parlem i les analitzem de manera compartida per tal d’entendre-les i connectar-les a les vivències pròpies tot fent-les més significatives per a tothom.


Els contes suposen una finestra oberta a altres realitats o situacions on poder treballar aspectes tan importants com les emocions i el respecte per la diversitat. Així, l’Àgora suposa un espai més on aflorar lliurement les emocions i parlar sobre elles. No només a través dels contes sinó a partir de la conversa sorgida de qualsevol de les situacions que poden donar-se al llarg del dia: des d’explicar una descoberta feta en algun dels espais d’aprenentatge dels matins, a presentar una obra feta per un/s infant/s, a explicar una situació que ha agradat molt i vol ser compartida, o a conversar sobre un petit conflicte generat al pati. L’Àgora esdevé en un espai per parlar i expressar emocions, per generar empatia, per veure’s reflectit/da en qui està explicant i per fomentar el diàleg com a eina de solució.


L’Àgora suposa, a més, un espai més on es genera un ambient familiar, de complicitat i de tranquil·litat on sentir-se segura amb la forma de participació que cada persona triï. Un espai que enforteix el vincle entre els infants del grup a partir de les converses i del compartir experiències amb tothom. És un espai per fomentar aquestes relacions properes i de confiança essencials per a que l’infant estigui a gust a l’escola, amb els companys i companyes i amb adults. Tot plegat amb la seguretat de poder expressar-se i mostrar les seves emocions lliurement.


En aquest sentit, els infants de P5 estan triant i compartint paraules boniques que descriuen a les seves companyes i companys a través d’una conversa grupal. Exposar públicament com veuen a una persona els serveix per descobrir a algú a qui encara no s’havien apropat tant. I incidir en els seus aspectes positius serveix per augmentar la cohesió del grup i fomentar el benestar. Personalment els serveix per sentir-se apreciades i amb confiança dins del grup.


També és un espai per encarar les circumstàncies i situacions de la vida i reflexionar sobre elles. Arran de la mort d’un familiar de P4 es va gestionar la situació tot parlant sobre el tema de la mort i del que significa. L’explicació d’un conte sobre una nena que havia perdut al seu avi, va suposar la bastida a partir de la qual anar construint la conversa. Amb aquest punt de partida es va donar veu a tot/a aquell i aquella que va voler participar exposant les seves vivències o creences al respecte. I, també molt important, va servir per poder fer entendre com es podia sentir i actuar aquell infant donades les circumstàncies. És a dir, per treballar l’empatia i el respecte.


Per últim, l’Àgora també és el moment on succeeix la cloenda de la jornada. El moment de fer el tancament de la jornada i reflexionar sobre com ha anat. El moment de dir-se adéu i fins demà i de desitjar-nos que l’endemà sigui igual o millor que la jornada que s’acaba.


Creiem que és molt important que els infants de l’escola puguin disposar d’un espai de referència on la conversa sigui l’eina principal. Un espai amb un ús significatiu i focalitzat que ajudi a que cada infant es pugui sentir lliure i motivat per expressar-se i participar en els diferents diàlegs i discussions que allà es donen tot desenvolupant el llenguatge. Un espai que, a més, va més enllà de la conversa. Un escenari més de l’escola per donar als infants les eines per poder desenvolupar-se emocionalment i social. Un espai per ajudar a créixer i per humanitzar. Un lloc per descobrir formes de conviure.

bottom of page